Niki Norberg

Niki Norberg

Text: Simon Lundh

Till en början ville Niki Norberg inte bli tatuerare eftersom han var övertygad att hans kundkrets skulle bestå av horor, kriminella och hårdrockare. Nu har han jobbat i Heidi Hays studio i fyra år samtidigt som han driver en process mot Skatteverket för att få sälja sina tavlor.

Det tog lång tid innan Niki Norberg blev övertygad om att tatueringsyrket kunde bli hans framtid. Trots hans kompisars påtryckningar under hela 90-talet dröjde det tills 2001 innan han satte igång.
– Jag hade inte en tanke på att börja tatuera. Jag ville inte hålla på med blod och vilken kundkrets skulle jag få? Var det bara hårdrockare, horor och kriminella? Och skulle jag köra hemifrån? Detta var tidigt 90-tal så då fanns det typ två studior i Göteborg så jag hade ingen tanke på att bli lärling. Mina polare ville dock att jag skulle tatuera dem. De erbjöd sig att köpa utrustning och vara försökskaniner, men jag fortsatte istället med mitt målande och gick en serietecknarutbildning i Hofors. Jag hade andra jobb så målandet var en bisyssla, men jag lade ner mycket tid på det.
Vändningen kom när han lärde känna en kille med hyfsad inblick i branschen. Till kompisarnas stora lycka.
– Grejen var att jag målade mycket realistic och det var det jag ville tatuera, men jag hade aldrig sett en tatuering som nådde upp till den nivån som jag målade på. Samtidigt ville jag kunna tjäna pengar som konstnär och då behöver man tatuera. Men så fick jag se Paul Booths grejer och då plötsligt började det se ut som något jag också ville skapa. Inte för att jag direkt gillar hans stil, men hans skuggor, hur han gör en gråskala öppnade en ny värld för mig. Jag blev mer nyfiken och mer redo.  I och för sig blev det bara stjärnor, text och tribaler de första fem åren. Om jag vill komma någonstans får det gärna ta fem-sex år om jag vet vart jag är på väg. Jag måste själv komma med idén och vara bekväm. Annars är det ingen idé. Särskilt om man märker människor för livet.

Denna egenskap märktes även av när han fick ett erbjudande om att börja jobba i Heidi Hays studio.
– Jag skickade in lite bilder till henne mest för att få lite respons och omdöme från någon i branschen som är duktig. Hon frågade direkt när jag kunde börja. Så tre månader efter att jag skickat in bilderna hade vi ett möte och ytterligare tre månader efter det provjobbade jag i en månad. Sedan tog jag på två veckors semester för att utvärdera, men det kändes egentligen naturligt från dag ett.
Nu har han jobbat i studion sedan 2007. Nästan lika länge har han fört en process mot Skatteverket, som anser att han inte kan sälja tavlor eftersom han är tatuerare.
– De anser att de tavlor jag målar är ett verktyg i mitt tatuerande och att tatueringen är slutprodukten. Sedan har det ingen betydelse om en kund inte vill ha tatueringen utan bara köper tavlan. Syftet enligt dem är tatuering och inte konst. Att jag medvetet riktar mig till att sälja konst till en köpstark grupp som tatuerade människor är, tar de inte heller hänsyn till. De avgör vad som är konst utan att följa statens offentliga utredning om konst. Det här är en tolkningsfråga givetvis, men tatuering uppfyller alla krav i den riktningen jag arbetar. Skatteverket ställer sig till och med sig över svenska akademin som förklarar i national encyklopedin vad tatuering betyder. Skatteverket beter sig som en diktatur. Kunden kan hänga upp tavlan, bränna den på gatan eller vad som helst. Eftersom jag sitter hos Heidi Hay är jag tatuerare, säger de. Jag vet kollegor som kan sälja konst till en viss procent av sin inkomst eller göra illustrationer som de kan sälja, men på det skatteverket jag är på tycker de inte att det går, och alla tycker likadant. Jag är på min åttonde handläggare nu.

I Skatteverkets ögon är han kanske inte en konstnär, men i hans kunders och kollegors är han, framförallt inom realistic. På hemsidan är alla bilder i hans galleri inom den genren.
– Med de bilder som jag lägger ut där visar jag vad det är jag vill och föredrar att tatuera, men jag har testat alla stilar. Om någon har stått i kö i ett år och vill ha en tatuering i asiatisk stil så gör jag det. Jag har ett par kunder som bara vill ha old school.
Någon serietecknarstil, men tanke på skolan i Hofors, har det däremot inte blivit.
– Det var aldrig mitt mål med den utbildningen. Jag lärde mig istället hur man bygger upp och visualiserar en berättelse, att bygga upp känslor i bild, och det har jag kunnat dra mycket nytta av i tatuerandet.

Heidi Hay Tattoo
Östra Hamngatan 8B
411 09 Göteborg
Sverige
Tel: +31 132033
http://www.heidihaytattoo.com/

Gallery

Niki-Z-profil Niki-profil Niki-0042_kopi Niki-0030_kopi Niki-0031 Niki-0028_kopi Niki-0029 Niki-0027_kopi Niki-0026_kopi Niki-0023_kopi Niki-0024_kopi Niki-0025_kopi Niki-0020 Niki-0021 Niki-0022 Niki-Norberg-profile-pic_kopi Niki-0019 Niki-0018 Niki-0017 Niki-0016 Niki-0015 Niki-0013 Niki-0010 Niki-0007 Niki-0003 Niki-0002 Niki-0001