Nick Chaboya

7th Son Tattoo

Text och foto: Simon Lundh

Han var på väg att bli konstlärare när hans karriär plötsligt tog en tvär vändning när han insåg respotentialen i att bli tatuerare. Idag arbetar Nick Chaboya i en av San Franciscos mest respektabla studior, 7th Son Tattoo, och han älskar varje sekund på jobbet. Men han har inte helt stängt dörren för undervisandet än.

Redan som barn visste Nick Chaboya att han inte ville jobba åtta till fem. Han ville resa och se världen. Som konststudent, på väg att bli konstlärare insåg han plötsligt vad han skulle göra.
– Jag hade några vänner i high school som tatuerade sig så jag introducerades på det sättet och jag såg möjligheterna att resa och skapa konst samtidigt, berättar han. När jag pluggade på konsthögskolan kände jag att jag inte ville bli lärare redan då. Om du målar och sitter själv i din egen ateljé finns det ingen gemenskap mellan artister. Hos tatuerare såg jag den sammanhållningen. När du väl blivit tatuerad kan du inte gömma det. Det svetsar samman folk. Dessutom hade många av mina lärare aldrig tid över till sin egen konst. Vad de gjorde på lektionerna blev hur de uttryckte sig. Jag hade några fantastiska lärare men deras personliga konst kom alltid i andra hand.
Så han skaffade sig en lärlingsplats i sin hemstad, San José, medan han fortfarande gick på college. Ett tidsödande upplägg minst sagt.

– Jag bodde i San José, gick i skolan i Oakland och San Francisco beroende på var lektionerna hölls, och jobbade heltid på Metamorphic Tattoo. I två år fick jag typ tre, fyra timmars sömn per natt. Och jag hade rumskompisar så ibland fick jag gå över kroppar på väg till mitt sovrum. Jag var alltid killen som gick till sängs lite tidigare.
I det avseendet har hans liv inte förändrats alls.

– Det är fortfarande likadant, men nu jobbar jag sex dagar i veckan och på den sjunde emailar jag och sådant. Jag har också en studio på andra sidan gatan så imorse, till exempel, gick jag dit och målade ett tag. Nu tatuerar jag och efter det kommer jag säkert måla lite till.

Efter att ha koncentrerat sig fullständigt på tatuerandet sedan början har Nick Chaboya nämligen återvänt till sin gamla passion, fin konst.
– Jag återupptog det för ett och ett halvt år sedan. Jag gjorde runt 30 utställningar innan jag började tatuera och nu har jag ett par på gång. Jag ser inte det här som en potentiell sidoinkomst. Målandet är min grej. Det är inte representativt för mitt tatuerande. Jag gillar inte att måla på uppdrag. Däremot gillar jag om någon säger att de vill köpa den nästa grej jag gör. Jag vill inte ta bort det roliga.
Hans förflutna inom konsten har däremot influerat honom ordentligt i hans tatuerande.

– Jag gör vad jag alltid har gjort. Jag försöker bara översätta det till tatueringar och se till att de åldras väl.
Hans yrkesval har också, som planerat, uppfyllt hans barndomsdröm om att få se världen.
– Jag reser en hel del men man vill alltid resa mer. Jag har varit på mässor i Australien, Kanada, Europa och över hela USA, även om jag numera gör färre i USA. De har blivit förutsägbara och jag gillar att träffa kunder från andra länder, för att se vad de vill ha Jag älskar även mat och nya upplevelser.

Så vad är det konstigaste du har ätit?
– Lammhjärna i Australien. Inte min grej. För dem är det inte konstigt och det smakade inte illa men konsistensen gillade jag inte. Jag gillar thailändsk mat i Thailand, pizza i Italien och så vidare. En annan grej med resandet som tatuerare är att när du pratar med din kund så berättar han vilken restaurang eller bar du ska gå till. Du är kanske bara där i en vecka men du kommer in i staden snabbt.
Efter lärlingskapet flyttade Nick Chaboya till den lilla staden Grass Valley i Kalifornien i ett par år innan han fick jobb på 7th Son Tattoo, en studio han verkar trivas i.
– Titta dig omkring. Just nu är vi åtta stycken som tatuerar samtidigt i den här vackra, ljusa studion med öppna utrymmen och alla har sin stil, sina egna styrkor. Det är omöjligt att vistas här utan att bli influerad av andra. I så fall hade ditt huvud behövt vara långt upp i arslet.

Hur nöjd han än är med sin tillvaro har han ändå inte stängt dörren helt för en framtid inom läraryrket.
– Jag håller ibland i seminarium på mässor och det är ganska coolt, men det innebär samtidigt ett stort ansvar att undervisa och jag tror inte jag är där än. Jag är på väg, men jag kan inte tillräckligt än, och om jag aldrig någonsin undervisar är det också ok.

7th Son Tattoo
65 Langton Street
San Francisco
CA 94103
USA
Tel: + 1 415 551 7766
http://seventhsontattoo.com/

Gallery

Woman-With-Horn faron gasmask hummingbird Pink-Flamingo Raven Rich Tiger-at-night KenSkull-copy-1024x808 Ladybug No-Country-For-Old-Men Owl-on-Shoulder-and-Chest OwlFullyCompleted Fully-Healed-Altar Fully-Healed-Jackalope-for-print GrandmaPortrait Inner-Arm-Skull-1024x680 ItalianFlag Jess-for-book-copy Face-Decay Face Faron-Chest-Piece-Large Fish DSC0962 Danielle-Lilly Dog-For-Print Eye-on-Hand BobsSkull Buddha Business-Bee ChrisMarsReproduction-copy 7-2 7 8 Bird-on-Branch-1024x967 5 6-2 6-3 6 4-2 4-3 4-820x1024 5-2 5-3 5-4 2 3-2 3-3 3 1 2-2 2-3 1-2 1-3